Log In
Logout Log In
  Search

Lam Ukrayna Genel Müdürü Yalçın Çetiner, 'Lojistikte kötü günler geride kaldı'

4 Ekim 2019

Comments

Off
 Ekim 4, 2019
 Off

Bir süre önce, Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği (TUSİB) üyesi olan, Ukrayna’nın tanınmış lojistik şirketlerinden, Lam Ukraine (LAM Ukraine Shipping & Transport, LLC) Genel Müdürü Yalçın Çetiner, TUSİB Web’in sorularını yanıtladı.

Yalçın Çetiner ile, LAM Ukrayna’yı, ülkenin lojistik alt yapısını, sektörün belli başlı sorunlarını, Türk yatırımcısının Ukrayna’ya ve bu ülkenin yatırım iklimine yönelik görüşlerini konuştuk.

İyi günler Yalçın Bey, bir süredir Lam Ukrayna’nın Genel Müdürlüğü görevini yürütüyorsunuz. Kendinizden biraz bahseder misiniz?
-Ukrayna ya 2005 yılında Odessa Uluslararası Denizcilik Akademisinde Uzak yol kaptanlığı bölümünde öğrenim görmek için geldim.
Sektöre akademi de öğrenci iken Arkas Holding in Odessa ofisinde staj yaparak başladım.
Mezun olduktan sonra denizde çalışmaktan vazgeçtim ve Arkas Ukrayna da resmi görevime başladım.
Arkas’ da uzun yıllar çalıştıktan sonra sektör değiştirmeyi düşünüp görevimden istifa ettim ancak bu deneyimim 6 ay sürdü. Bu süreçte Şuan Ukrayna Genel Müdürü olduğum yapı LAM Global in üçüncü kuşaktan temsilcisi Timur Makzume ile yollarımız kesişti ve Ukrayna da Lam Ukrayna ve MLH Ukrayna olmak üzere iki şirket kurduk.

Ukrayna’nın tanınmış lojistik şirketlerinden biri olan LAM Ukrayna, Odesa merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Lam’ın Ukrayna lojistik sektöründeki yerini nasıl değerlendirmek istersiniz?  
-Lam Ukrayna yı 2018 yılı Temmuz ayında açtık. LAM Global Türkiye merkezli ve 11 ülke de bulunan büyük bir yapı. Bu anlamda Ukrayna da Türk menşeili olup lojistik sektöründe kurumsal yapıda çalışan bir kaç organizasyondan birisiyiz. Bu da Ukrayna da şirketimize olan yaklaşımların çok olumlu olmasını sağladı.
Tabiki uzun bir yolun çok başındayız ama her geçen gün bir öncekinden daha iyiye gidiyoruz.

LAM Ukrayna, temel olarak hangi hizmetleri sağlıyor?
-Ukrayna da lojistik sektörü ilgilenenler bilir Ukrayna marketi  dar ve Global den farklı kendine has alışkanlıkları olan bir markettir.
Biz Lam olarak bulunduğumuz ülkelerde market koşullarına uyum sağlamayı iyi beceren bir yapıyız.
Ukrayna da ise  bahsettiğim dar yapıda farkındalık yaratmak zorundasınız bu sebeple biz alışıla gelmiş lojistik servislerinin yanında farklı çözümler sunuyoruz.

LAM, Ukrayna dışında hangi ülkelerde faaliyet gösteriyor? 
Lam bir gemi acentası olarak 1945 yılında İskenderun da Lyonel A. Makzume tarafından kuruldu. Bugün Türkiye dahil Amerika, Fransa, Mısır, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Hindistan olmak üzere 11 ülke de  faliyet gösteriyoruz. Şirketimiz üçüncü kuşak temsilcisi tarafından yönetilmektedir.

Ukrayna ekonomisi; hem 2008 yılında etkisini arttıran küresel mali krizden hem de 2014’te başlayan siyasi ve ekonomik problemlerden olumsuz etkilendi. Lojistik sektörü bu süreci nasıl atlattı? Sektörde toplarlanmadan bahsedebilir miyiz?
-Bahsettiğiniz iki krizi de Ukrayna da ve bu sektörde tecrübe ettim.
Altından kalkılması çok zor günlerdi ve lojistik sektörü bir hayli kötü etkilendi. Sektörde ürünlerini çeşitlendirebilenlerin ve tecrübesi olan firmaların ayakta kaldığı bir süreç oldu.
Bugün o kötü günlerin geride kaldığını söyleyebiliriz.

Ukrayna’nın lojistik alt yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ukrayna önceki yıllarda olduğu gibi doğu ve batı arasındaki stratejik rolüne yeniden kavuşabilir mi?
-Ukrayna da altyapılar çok eski ve yoğun bir bürokrasi hakim. Limanlar özellikle çok pahalı. Devletin yeni kurduğu komisyonlar bu konular ile ilgili çalışıyor ve bizde çok yakından takip ediyoruz.
Malum Rusya ile içinde bulunulan politik anlaşmazsızlıklar yüzünden Ukrayna Batı ve Doğu arasında bir köprü olma yolunda çok şey kaybetti. Bir çok ticaret bu sebeplerden ya yönlerini değiştirdiler yada durmak zorunda kaldılar. Ama halen çok geç olmadığını ve eski ilişkilerin yerine geri konabileceğini düşünüyorum.

Ukrayna’da yatırım yapmış bir Türk şirketi olarak, bu ülkenin yatırım iklimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yatırımcının en fazla karşılaştığı sorunlar nelerdir? Yatırım ikliminin daha iyi bir seviyeye çıkması için, sizle atılması gereken öncelikli adımlar nelerdir?
Ukrayna da yatırım yapıp devamında iş hayatınıza devam etmek oldukça dikkatli olmanızı gerektirmektedir. Zemin oldukça çetindir ve iş partnerlerinizi ince eleyip sık dokuyarak seçmek zorundasınızdır.
Yeni hükümetin hayata geçirmeye çalıştığı reformlar ne kadar çabuk gündelik hayatımıza girer ise yabancı yatırımın da o süratle artıcağını düşünüyorum.

Bir süre önce TUSİB üyesi oldunuz, Birliğimizin faaliyetlerini nasıl değerlendirmek istersiniz? TUSİB’e ne tür önerileriniz olabilir?
TUSİB benim çok önceden takip ettiğim ve çalışma tarzını ve faliyetlerini çok takdir ettiğim bir oluşum. Bildiğiniz gibi ben iş hayatım sebebi ile Odessa da yaşıyorum. Özellikle Kiev de yapılan networking toplantılarınıza elimden geldiğince katılmaya çalışıyorum. Derneğimizin Kiev dışındaki şehirlerde de daha aktif temsil edilmesi organizasyonun  Ukrayna da ki iş ve sanayi anlamındaki  potansiyeli çok daha fazla ortaya çıkarmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Teşekkür ederiz

Comments are closed.